Ons Koor

Het begon allemaal in 2001 met een 5-tal kerkkoorzangers uit Vilsteren die spontaan het idee van één van hun oppakte en ermee aan de slag ging. Na enige tijd werd een voorzichtige start gemaakt met een koortje, dat al vrij snel daarna uitgroeide tot een koor van zo’n 25 enthousiaste leden uit Vilsteren en directe omgeving. De kerkkoordirigent van destijds, Gerard Bloo, nam de muzikale leiding op zich. Een accordeonist en een trekharmonicaspeler zorgden voor de muzikale ondersteuning, waarbij later zich een drummer aansloot.
Als naam voor het shantykoor werd gekozen voor “De Stuwzangers”, genoemd naar de stuw bij Vilsteren in de Overijsselse Vecht, een toeristische trekpleister. Gerard Bloo heeft zo’n vijf jaar lang al zijn energie in “De Stuwzangers” gestoken en mag gezien worden als de grondlegger van een enthousiaste groep zangers die zich steeds verder heeft ontplooid. Leeftijd was de oorzaak dat Gerard moest afhaken. Na enige interim-dirigenten kwam begin 2008 Flip Jonkman uit Heino als dirigent aan boord. Flip zag kans om in korte tijd van het koor en de muzikanten een harmonieus geheel te maken.


Dit resulteerde medio 2008 in de eerste en in 2009 de tweede prijs bij het shantykorenfestival tijdens de Havendagen in Vollenhove. Op 3 september 2011 veroverde "De Stuwzangers" de eerste plaats tijdens een shantyfestival in Woudenberg. Aan dit shantyfestival namen 6 koren deel. 
Ons koor telt op dit moment 59 leden (stand nov. 2019). De muzikale begeleiding bestaat uit een 5-tal ervaren muzikanten, 2 accordeonisten en 1 accordeoniste: Jannes Kleene uit Nieuwleusen, Jan Noot uit Dalfsen en Herna Zielman uit Dalfsen. Drummer Jan Vermaning uit Zwolle en gitarist Henk Slettenhaar uit Nijverdal maken het vijftal compleet. Dit 5-tal geeft op een perfecte manier ondersteuning aan het koor; Jannes Kleene is tevens arrangeur.