Een stukje historie over de Stuwzangers…

Het begon allemaal in 2001 met een 5-tal kerkkoorzangers uit Vilsteren die spontaan het idee van één van hun oppakte en ermee aan de slag ging. Na enige tijd werd een voorzichtige start gemaakt met een koortje, dat al vrij snel daarna uitgroeide tot een koor van zo’n 25 enthousiaste leden uit Vilsteren en directe omgeving. De kerkkoordirigent van destijds, Gerard Bloo, nam de muzikale leiding op zich. Een accordeonist en een trekharmonicaspeler zorgden voor de muzikale ondersteuning, waarbij later zich een drummer aansloot. 

Als naam voor het shantykoor werd gekozen voor “De Stuwzangers”, genoemd naar de stuw bij Vilsteren in de Overijsselse Vecht, een toeristische trekpleister. Gerard Bloo heeft zo’n vijf jaar lang al zijn energie in “De Stuwzangers” gestoken en mag gezien worden als de grondlegger van een enthousiaste groep zangers die zich steeds verder heeft ontplooid. Leeftijd was de oorzaak dat Gerard moest afhaken. Na enige interim-dirigenten kwam begin 2008 Flip Jonkman uit Heino als dirigent aan boord. Flip zag kans om in korte tijd van het koor en de muzikanten een harmonieus geheel te maken.
Dit resulteerde medio 2008 in de eerste en in 2009 de tweede prijs bij het shantykorenfestival tijdens de Havendagen in Vollenhove. Op 3 september 2011 veroverde “De Stuwzangers” de eerste plaats tijdens een shantyfestival in Woudenberg. Aan dit shantyfestival namen 6 koren deel.

Ons koor telt op dit moment 59 leden (stand februari 2022). De muzikale begeleiding bestaat uit dirigent Flip Jonkman en een 6-tal ervaren muzikanten. Jannes Kleene uit Nieuwleusen, Jan Noot uit Dalfsen en Herna Zielman uit Dalfsen bespelen de accordeon. Drummer Jan Vermaning komt uit Zwolle, gitarist Henk Slettenhaar uit Nijverdal en basgitarist Arthur Siero uit Zwolle geven samen met geluidsman Jan de Mink achter de knoppen op een perfecte manier ondersteuning aan het koor; Jannes Kleene is tevens arrangeur.

Shantykoor “De Stuwzangers” verzorgt jaarlijks tussen de 40 en 50 optredens. Ook staat jaarlijks een optreden in Duitsland op de agenda. Door de manier van dirigeren ziet Flip kans het geheel te verfijnen, waarbij naast de muzikale en vocale prestatie veel aandacht wordt besteed aan de manier van optreden in het geheel. Het lukt Flip steeds weer tijdens het optreden niet alleen het koor maar ook het publiek volop te stimuleren.

Het repertoire van ons koor kent een grote verscheidenheid van Nederlandstalige zeemans- en vissersliedjes. Voor de variatie is daar een aantal Duits- en Engelstalige liedjes aan toegevoegd, ook een enkele Franse chanson schuwt men niet. Dit zorgt dan ook  voor een repertoire met voor “elk wat wils”.

Shantykoor “De Stuwzangers” heeft de beschikking over een uitstekende geluidsinstallatie, waardoor we onder alle omstandigheden goed voor de dag kunnen komen. Jan de Mink uit Heino is onze vaste geluidsman, die op vakkundige wijze zorgt voor de juiste afstemming.
Inmiddels heeft shantykoor “De Stuwzangers” 3 cd’s uitgegeven, met de gepaste titels “Over de stuw”, “Melodieën aan de Vecht” en “3 x is Scheepsrecht”. Tijdens elk optreden is er mogelijkheid tot koop van een cd. Wilt u een cd via deze site bestellen, dan kunt u dit doen bij Contact/boekingen.

Om u een impressie te geven van deze mooie cd’s, is op de zijbalk onder cd “Over de Stuw” het lied “Als de zuidwester loeit” te beluisteren.